skip to Main Content

Loungen in de tuinoverkapping op een budget

Veel mensen hebben tegenwoordig zichtbaar groene vingers. Ik niet. Niet eens lichtgroen. Met tuinen ben ik dus ook niet goed. Ik weet iedere kamer een stijlvol interieur te geven maar vraag me niet iets zinnigs te zeggen over hoe het in de tuin moet. Hoe moest dat dan met onze nieuwe tuinoverkapping?

Nou dat was een makkie: ik heb mijn binnenhuiskrachten gewoon voor buiten gebruikt. Dat gaat best gemakkelijk, want de grens tussen binnen en buiten meubelen is behoorlijk vervaagd de laatste jaren. Bovendien is de overkapping, jawel, overkapt! En dus staat de boel nagenoeg droog en kun je dus wel wat riskeren met spul dat eigenlijk niet voor buiten bedoeld is.

Budget inrichting

Omdat het niet goedkoop is om zo’n tuinoverkapping met schuur en elektra te laten bouwen en omdat ik niet zeker weet hoelang alles mooi blijft als het, weliswaar niet in de regen ligt maar wel vochtig kan worden, wilden we niet de hoofdprijs betalen voor de inrichting. We besloten er zo’n 1500 euro aan te willen besteden. Inclusief comfortabele lounge bank, verlichting en styling. Ik hou wel van zo’n uitdaging.

Ik wist al zeker dat het een ‘zithoek’ moest worden. Loungen wil ik er! Onderuit met een boek. Of een glas wijn. Of met vrienden. Of, nog veel beter, met vrienden EN een glas wijn.

Zonder vloerkleed geen loungehoek!

Het verlanglijstje was dus gewoon zoals je dat in huis ook al gauw zou doen: Een hoekbank, twee fauteuils, tafeltjes én (mijn stokpaardje!) een vloerkleed! Zonder vloerkleed geen loungehoek!

tuinoverkapping styling budget tips ikea smart verlichting
De lampjes zijn op afstand te bedienen. ook vanaf je telefoon! Foto: Bertil van Beek

Tip: Voorjaarshoppen

Met de bank had ik mazzel: De loungebank die ik vorig jaar al eens als ideaal had bestempeld bleek bij de lokale tuinhoutleverancier enorm in de aanbieding. Meer dan de helft ging ervan af. Klaar dus! Tip: Ga in het vroege voorjaar op pad voor tuinmeubelen, de nieuwe collecties komen er aan dus de magazijnen moeten dan écht leeg!

Voor de fauteuils zocht ik rieten fauteuils, liefst de egg chair maar dan van riet. Ik vond wat er prettig op leek, voor een nog prettiger aanbieding bij een bouwmarkt-met-hoge-kwaliteit-inkoop-stylisten.

Toen begon het afstylen en aankleden. Daarvoor ben ik naar de outlet van Loods 5 gegaan, De Garage. Ja, heus, de outletstore blijkt ook een weer een outlet te hebben. Ik moest er wel om lachen. Vooral toen ik de prijzen zag. Ik scoorde er de kussens, de chocoladebruine schapenvachten, de lantaarns, de plaids en het vloerkleed. Het kleed is te klein volgens het geloof dat ik predik maar ik weet nog niet heel zeker hoe zulks zich houdt in ‘the outdoors’ en hij was krankzinnig goedkoop dus het perfecte proefkonijn.

De DHZ boomstam-tafeltjes komen uit eigen tuin! Duuuuuurzaam!

DHZ boomstam tafeltjes

Met de tafeltjes in de tuinoverkapping was ik ook snel klaar. Eerder al hadden we twee bomen in de tuin moeten laten kappen. Die heb ik toen in verschillende hoogtes laten zagen: bijzettafeltjes. Lees hier hoe ik voorkomen heb dat ze gaan rotten en welke Ikea hack ik er op losliet.

Maar het leukste was nog wel de verlichting voor een prikkie!

Super sfeer met budget licht…

Budget tuinverlichting

De lantaarns vulde ik met LED-stompkaarsen van Ikea. Die zijn ideaal. Niet van echt te onderscheiden en hebben een ingebouwde tijdklok. Handig!! Even een paar setjes oplaadbare batterijen ingeslagen en klaar is de sfeerverlichting.

Maar leukste was nog wel de hoofdverlichting voor een prikkie. We zochten zwarte down lights, klein maar fijn. Vijf stuks. Da’s dan 1500 euro, zei de elektricien. Toch maar niet, zeiden wij. Een goedkoper alternatief kwam op 700 euro exclusief het bedieningssysteem dat erbij hoorde. Ook maar voor bedankt.

Wat nou budget? Super de luxe!

Uiteindelijk vond ik bij Leen Bakker buitenlampjes van Konstsmide, een merk dat ik alleen kende van kerstverlichting uit het tuincentrum. Precies de down lights die ik zocht. Zo’n 23 euro per stuk kostte ze. En nu komt het leukste: We hebben er de Tradfri, slimme LED-spots van Ikea in gedraaid. Nu kunnen we onze budget verlichting met onze smartphone’s aan- en uitzetten, dimmen en van lichtkleur (koud, gewoon of warm) doen veranderen. De benodigde Tradfri hub hadden we al.  We kunnen er ook tijdschema’s op zetten. Wat nou budget? Super de luxe!

Al met al is het me gelukt! 1500 euro voor de inrichting van de tuinoverkapping mét slimme verlichting die we zelfs vanaf onze telefoon aan- en uit kunnen zetten! Maar gelukkig is er ook een afstandsbediening bij, dus je telefoon leeg appen is geen probleem…

tuinoverkapping styling budget tips
Soms kiezen we voor zon en soms voor de koelte van de schaduw. Foto: Bertil van Beek

Back To Top