Ga naar hoofdinhoud

9 tips voor sfeervolle verlichting in huis

Met verlichting kun je een gezellige keuken in een abattoir veranderen. Of een knusse kamer in een duistere, Halloween, SM-kerker. (Is dat een ding? Nou ja, je begrijpt waar ik heen wil.)

Als je ouder wordt heb je meer licht nodig. Ter – pijnlijke – illustratie: Iemand van 50 heeft al drie keer zoveel licht nodig dan iemand van 20 en dat wordt alleen maar erger met de leeftijd. Dat verklaart waarom bewoners van verzorgingstehuizen niet klagen over dat kille, koude slagerslicht dat je er vaak ziet. Dat komt ook nog eens omdat de lenzen van je ogen ‘vergelen’ naar mate je ouder wordt. Het lichtfilter zit dus al ingebouwd.

En toch kun je een kamer ook meer in het licht zetten zonder dat het daar ongezellig van wordt. Met andere woorden: Een gezellige kamer is niet hetzelfde als een donkere kamer.

Met onderstaande tips kom je met een zelf gebrouwen verlichtingsplan voor je kamer al een heel end. Het valt of staat allemaal met voldoende verlichting, op de juiste plekken en van de juiste lichttemperatuur. Dat klinkt ingewikkeld maar als je, je aan deze negen tips houdt wordt je keuken geen operatiekamer en je woonkamer geen spookhuis.

 

De NEGEN beste TIPS and TRICKS omtrent verlichting:

  1. Ik begin meteen met mijn gouwe ouwe verlichting tip die eigenlijk meteen de allerbelangrijkste is: Gebruik verschillende armaturen op verschillende hoogtes en van verschillende lichtsterkten. Geen paniek, ik leg het hierna verder uit.

2. Probeer bij tip 1 in je woonkamer, altijd een vloerlamp toe te passen. Daarmee bedoel ik geen staande lamp maar een lamp laag bij de vloer. Die lage vloerlamp wordt naar mijn mening ondergewaardeerd. Ze zijn ook best lastig te vinden. Dus hier vind je een paar van mijn favorieten met verkoopinformatie. Ze zijn ideaal voor het toepassen van verlichting op een onverwachte  hoogte. Zo’n lichtvlek laag bij de vloer geeft onmiddellijk diepte en gelaagdheid in je lichtplan en zorgt op die hoogte voor een prettige afwisseling tussen licht en donker (zie tip 6).

 

 

 

Tip verlichting Berber Govaars Woonproducties3. Bij een open keuken is het heel belangrijk om de verlichting op een dimmer te zetten. Zo kan het licht op een zachtere stand staan als er gegeten wordt. Immers – ik trek het even in uitersten – onder Tl-licht eet je bij de snackbar, met kaarslicht zit je in een sterrentent. Zo direct nog even meer over die dimmer.

4. Zet je verlichting zoveel mogelijk op een afstandsbediening. Dat kan met een simpel setje zoals deze (klik!) Maar beter nog zijn de smart ledlampen, zoals de Tradfri van Ikea of de Hue van Phillips. 

5. Een hanglamp hoort boven een tafel of in een hoek. Zelden boven je bed en nooit in het midden van je zithoek. Da’s mijn bescheiden mening.

6. Raar advies misschien maar zorg ook voor minder goed uitgelichte plekken in je kamer. Huh? Ja echt, want licht bestaat bij de gratie van schaduw. Maak van alle twee gebruik en probeer dus niet je hele interieur uit te wassen in verlichting.

7. Lang leven de smart ledlampen, want ze zijn altijd dimbaar en hebben soms meerdere warmtekleuren. Die akelige kille spaarlampen, zoals hieronder,  zijn gelukkig verleden tijd! In  je kamer afwisselen tussen die warmtekleuren van je slimme peertjes maakt je lichtplan al snel interessant. Dus zet sommige lampen op koeler licht en sommige op de warmere kleur en dim de een dan ook nog meer dan de ander. Ikzelf doe dat met het Tradfri systeem van Ikea.

  1. Let op de Kelvin aanduiding van je nieuwe lamp. Blijf voor sfeerverlichting onder de 3000 K! En gebruik zelfs die alleen als het licht gedimd kan worden. Rond de 2600 a 2700 K is prettig licht voor in je zithoek. Erboven is fijn in de keuken, als je aan het werk bent.

tip verlichting berber govaars9. Wees alert voor de DTW lampen! Die zijn top. Het staat voor Dim To Warm en het houdt in dat de lamp niet per se dimt in hoeveelheid licht (zoals we tot nu toe gewend waren) maar in de warmtekleur van het licht, in Kelvin dus. Yes! Veel armaturen hebben dit technische hoogstandje al ingebouwd, zoals deze (klik!) of je koopt ze los, zoals deze (klik!)

Weet je trouwens wat de drie meest voorkomende missers zijn die mensen maken met verlichting in huis? Lees het hier (klik!)

Heb je behoefte aan een persoonlijk verlichtingsplan? Kijk dan eens hier. Of mail mij voor de overige mogelijkheden voor een advies op maat.

Trouwens: Ik maak altijd onafhankelijke keuzes voor producten. Wel ontvang ik soms een kleine aanbreng-commissie als je iets koopt via een van de links.

Back To Top