Ga naar hoofdinhoud

Binnenkijken in het duurste huis ooit

Deze zomer heb ik kosten nog moeite gespaard om een heel bijzondere binnenkijker voor jullie te maken. Ik ben wezen binnenkijken bij de puissant rijke Vanderbilt familie in Newport, Rhode Island in de Verenigde Staten. Een McMansion avant-la-lettre.

Tuurlijk heb ik wel vaker binnen gekeken bij woningen met een rits nullen achter de komma. Maar om je een idee te geven van waar ik nu beland ben: Aan het einde van de 19-de eeuw liet de Vanderbilt familie in een van de 70 (!) kamers van hun zomer ‘cottage’ de wanden behangen. Met zilver! Althans, dat dachten de restaurateurs. Totdat het ze opviel dat het zilver nooit aanslag kreeg. En toen bleek dat de vrouw deze huizes, Alice Gwynne Vanderbilt, de wanden niet met zilver, maar met platina had laten bekleden. Veel handiger! Dat dus.

Newport, Rhode Island, met The Breakers op de voorgrond.

Afgebrand

Cornelius Vanderbilt (jep, hij was van Nederlandse afkomst) liet tussen 1893 en 1895 een nieuwe ‘cottage’ bouwen op hun landgoed aan de oostkust van de VS, in Newport, Rhode Island. Het vorige huis was afgebrand en dus was het tijd om een stenen huis te laten bouwen met een slordige 6000 vierkante meter woonoppervlakte in de stijl van een Italiaanse Renaissance-‘palazzo’. Ze noemden het The Breakers.

Het huis is her en der voorzien van bladgoud. Op wanden, ornamenten, kroonluchters, kozijnen en nou ja, eigenlijk op bijna alles. Niet voor niets werd deze tijd door schrijver Mark Twain spottend de ‘Gilded Age’ genoemd, De vergulde eeuw dus.

Ondanks een hele reeks verschillende Europese, klassieke stijlen die in het huis gebruikt werden, was het voor die tijd super high tech! Het had centrale verwarming, overal elektriciteit en de modernste sanitaire voorzieningen. Omdat al die ‘domotica snufjes’ nog niet heel betrouwbaar waren in 1895, is het eigenlijk een hybride huis. Alle verlichting heeft daarom ook een gasaansluiting, alle kamers ook een werkende open haard en alle badkamers konden ook met emmers water bereikt worden.

De grote hal met licht ‘wolkendek’ op het plafond.

Extravagant

De enorme hal moest op een open binnenplaats lijken, zoals Italiaanse villa’s. Eromheen liggen een aantal extravagante kamers. Bijvoorbeeld de ‘ochtend kamer’ met het platina behang. Maar wat te denken van de muziekkamer. Die werd gebouwd in Parijs! Huh? Ja, echt, de hele kamer met ieder wandpaneel, vloer en plafond maar ook met elke stoeltje, lampje en kastje, is 1 op 1 gebouwd in een werkplaats in Parijs. Handig want zo kon er al met de inrichting van het enorme huis gestart worden terwijl het nog in aanbouw was.

De muziekkamer uit Parijs

De hele kamer is uiteindelijk paneel voor paneel uit elkaar gehaald en verscheept naar de VS. Dit soort extravagantie was de specialiteit de Parijse interieurarchitect Jules Allard. Leuke job!

Ratjetoe van klassieke stijlen

De tweede verdieping, waar de slaapvertrekken van de familie waren, zijn van een stuk minder extreme grandeur. Hier is ook een andere interieurarchitect voor gekozen, de Amerikaanse Ogden Codman. Alle kamers zijn geïnspireerd op de late barokstijl uit het Frankrijk van de 18-de eeuw. Hier veel crème en ivoor-achtige tinten in combinatie met bleekgroen. Toen Codman klaar was met deze klus heeft hij er een boek over geschreven ‘Decoration of Houses’. Het gaat over klassiek design in de Verenigde Staten en het kwam in 1897 uit maar wordt nog steeds uitgegeven als naslagwerk!

Kennelijk waren de badkamers niet van Codman’s hand. Die zijn namelijk van een weer andere stijl. Hoewel de meeste Newport Mansions maar een badkamer hadden, heeft The Breakers er 20! Maar deze, van meneer en mevrouw Vanderbilt zelf springt nogal in het oog met die enorme marmeren badkuip. Uit één blok marmer gehakt en geïnspireerd op een Romeinse lijkkist, een sarcofaag. Da’s nog eens lekker ontspannen badderen…

Vier kranen!

Zout water kraan!

Maar daar ging wel het een en ander aan vooraf want het marmer was zo koud dat het bad eerst een paar keer met warm water gevuld moest worden om het op te warmen. Maar, zie je die dubbele set kranen? Dat was dan wel weer leuk, dan kon je kiezen tussen warm en koud zoet water maar ook tussen warm en koud zout water! Dat kan zelfs de quooker nog niet! Nu alleen nog zien dat je lekker ligt in die ergonomische nachtmerrie. Maar ja, het leven kan niet alleen maar feest zijn als socialite in de gilded age!

Al met al hadden wij vooral lol in de keuken (wat moooooi!)  en de tuin (wat grooooot) en gingen blij weer terug (Op de fiets) naar onze B&B met een heerlijke douche in het bad.  Tsja, verschil moet er zijn!

Lees meer: Waar kwam al die poen vandaan?Klik hier!

Over cowboy’s en spoorlijnen

Cornelius de tweede kon zich, als kleinzoon van Commodore Cornelius Vanderbilt, dit huis prima veroorloven. Opa Cornelius (de eerste) is zijn carrière begonnen met een pondje tussen Manhattan en Staten Island en later met een stoomschip verbinding naar Californië. Maar de grote klapper kwam natuurlijk met het aanleggen van de beroemde spoorlijn naar het westen. (Denk aan de eerste de beste cowboy film!) Sindsdien klotste het geld bij de Vanderbilts tegen de plinten op!

 

 

Lees meer: De geschiedenis van The Breakers? Klik hier!

Over erfgenamen die zeiden ‘Huis erven? Liever niet’

Jammer genoeg heeft die arme Cornelius Vanderbilt niet erg lang van zijn nieuwe hybride huis kunnen genieten. Vier jaar later, in 1899, overleed hij op 55-jarige leeftijd. Zijn vrouw Alice Gwynne Vanderbilt heeft er tot haar 89-ste van kunnen genieten. Toen werd het georven door haar dochter Gladys, die met een Hongaarse graaf getrouwd was. Maar diens kinderen hadden er, op hun beurt, geen interesse voor. Daarom heeft Gladys het huis vanaf 1948 verhuurt aan The Preservation Society of Newport, die het in goede staat hielden. In 1972 heeft een dochter van Gladys het huis verkocht aan de Preservation Society. Maar wel op de romantische voorwaarde dat de Vanderbilt familie er altijd mogen komen logeren. Dat gebeurt, naar verluid, nog altijd op de derde verdieping. Die is dan ook gesloten voor publiek.

 

 

Back To Top