Ga naar hoofdinhoud

Bouw je eigen dorp met vrienden

Foto: René Bouwman

In onze vriendengroep komt het ieder jaar wel een keer ter sprake: Laten we met zijn allen bij elkaar gaan wonen. We bouwen met ons eigen bouwcollectief ons eigen dorp! We zien namelijk allemaal hoe dat gaat bij onze ouders. Sommigen zijn alleen en best wel eens eenzaam. Anderen zijn afhankelijk van thuiszorg die niet overhoudt en wat nou als je tijdelijk de hele dag zorg nodig hebt? Dan moet je helemaal mazzel hebben dat je ergens fatsoenlijk terecht komt. “En”, zeggen we dan tegen elkaar, “tegen de tijd dat wij aan de beurt zijn zal het er niet beter op geworden zijn met ‘de zorg’. Dus laten we het zelf regelen!” Het idee is om bij elkaar te gaan wonen met een extra unit voor een zuster post voor hulpkrachten die we dan gezamenlijk inhuren.

7 vrienden 3 kavels

Joop en Sanne’s eerste kindje is nog in de luiers en toch deden zij het al: Ze kochten met 7 vriendenstellen 3 bouwkavels en bouwden er 7 woningen in. Ik keek een tijdje terug bij ze binnen voor De Telegraaf. Dit stel stapte niet per se in dit gemeenschappelijke project om hun oude dag goed door te komen ( hoewel het pand ook daarop is ‘voorbereid’) maar omdat er nog veel meer voordelen zijn.

Foto's: Rene Bouwman
Foto’s: Rene Bouwman

Samen kun je namelijk meer veroorloven dan alleen. Zo is de woning van Joop en Sanne onder architectuur gebouwd, namelijk door Bloc 7 Architecten uit Amsterdam. Hun huis is weliswaar klein maar ze kunnen  gebruik maken van gezamenlijke kantoorruimte in het pand, logees kunnen terecht in de logeer unit en  de tuin wordt gedeeld.

Ook Annemarie Jorritsma, waar ik een tijdje terug ook binnen keek voor De Telegraaf, maakte gebruik van de voordelen van een bouwcollectief.

Ook Annemarie Jorritsma, waar ik een tijdje terug ook binnen keek voor De Telegraaf, maakte gebruik van de voordelen van een bouwcollectief. De oud-burgemeester van Almere e haar man bouwde er met hun twee dochters plus aanhang één groot huis. Doordat ze samen bouwden konden ze zich dingen permitteren die ze allee nooit gedaan zouden hebben. Zoals het grote open lucht zwembad op de patio van de woning en de prettige sauna ruimte met alles erop en eraan. Hoe zij dat samenwonen met drie complete gezinnen aanpakte lees je hier.

Bouwcollectief

Maar nu eerst terug naar Amsterdam, waar René Bouwman, zoals altijd de foto’s voor mijn binnenkijker nam. In het appartement van 63 vierkante meter doen Joop en Sanne dus en passant ook nog even aan micro living. Maar dat gaat prima met al die faciliteiten in het pand. Super slim vond ik de zelfbedachte indeling waarbij de eettafel op een podium werd geplaatst zodat hij net zo hoog is als het aanrechtblad. Zo is de tafel aan de keukenkant een extra werkplek en aan de andere kant een gewone eettafel met gewone stoelen. Smart!

Back To Top