Ga naar hoofdinhoud

De 3 meest voorkomende verlichtingsmissers – En hoe ze te tackelen

In veel woningen, al dan niet ingericht met een stylist, zie je vaak dezelfde verlichtingsmissers terug komen. Door deze drie, meest voorkomende vergissingen, op te lossen komt jouw interieur meer tot zijn recht.

Het armatuur hangt te hoog boven de eettafel

De eettafel is meestal het episch centrum in huis. Toch komt het tot in de beste huizen voor dat het armatuur te hoog boven de tafel hangt. Een van de verlichtingsmissers die in de beste gezinnen voorkomt. Zonde! Wat betreft de lamp boven de tafel geldt: Hoe lager hij hangt hoe intiemer en mooier het licht valt. De truc is om de onderkant van het armatuur tussen de 60 en 70 centimeter van het tafelblad te hangen. Als je maar ten alle tijden voorkomt dat je in de lichtbron kijkt als je aan tafel zit.

Gouden tip

Als één lamp in huis een dimmer nodig heeft, dan is het wel die boven de tafel. Zo kun je lezen en huiswerk maken met veel licht en gezellig dineren bij weinig.

Te koud licht in huis

Vooral met de opkomst van, eerst de spaarlamp en de eerste led, is er hier en daar het een en ander misgegaan met de kleur van het licht. In ledlampen kunnen fabrikanten iedere kleur stoppen die ze willen. En hoe slordiger ze dat doen hoe lelijker, blauwer en dus killer het licht is. De warmte kleur van een lamp wordt gemeten in Kelvin (aangegeven als K). Zorg dat de lampen die je koopt altijd tussen de 2700 en uiterlijk 3000 kelvin hebben. Het staat op het doosje! Hoe lager het getal, hoe meer de kleur van het licht richting dat van een kaars gaat.

Aanrader

Te koud led licht valt niet op te lossen met een dimmer. Het licht wordt daar wel minder ‘veel’ van, maar niet warmer. Tenzij je een moderne ‘dim to warm’ ledlamp kiest. Die dimt in hoeveelheid Kelvin en dat is een aanrader! Ze komen steeds meer op de markt.

Te weinig óf te veel licht

Met een trauma van die koude spaarlampen en hard witte led-lampen, lijken sommige mensen te hebben bedacht dat zo min mogelijk licht het gezelligste is. Oei! Het scheelt wel in je energierekening maar het is echt zonde voor je mooie interieur. Toch is het ook weer niet zo dat je, je woning moet volproppen met lichtpunten. Maak van je plafond geen gatenkaas voor spotjes (met dank voor deze term aan mijn leraar, lichtarchitect Berry van Egten). Een goed verlichte ruimte heeft ook donkere plekken. Schaduw en licht horen bij elkaar als een stoel en zijn poten. De een is waardeloos, of in ieder geval erg onhandig, zonder de ander. In een goed lichtplan is dus ook nagedacht over waar er géén licht komt. Het contrast geeft diepte en sfeer aan je interieur.

Weetje

Als je 50 bent heb je drie keer zoveel licht nodig om goed te zien dan als je 20 bent! En ja, dat wordt alleen maar meer…

Zelf ben ik dol op kunstlicht. Ik ben er zo een die na de zomer blij is dat het weer vroeger donker wordt en de boel weer aan kan. Mijn laatste aanwinst is de Evedal lamp van Ikea. Een prachtige tafellamp gemaakt met een mooie materialen mix van marmer, hout, messing en glas. Ik hou ervan als een lamp uitgeschakeld ook mooi is om te zien. En dat heeft deze knapperd. Overdag lijkt de glazen kap donker, maar aangeschakeld lijkt die kap van kleur te veranderen. Fraai! Zie hier: Unboxing Evedal, the movie!

Enne, zie je hoe slim hij hier staat? Op de kast, pal achter de bank. Ik kan hem door de slimme lamp die ik erin draaide feller laten branden als ik iets wil lezen want, tsja, ik ben ook geen 20 meer…

Zijn er meer dan deze drie verlichtingsmissers mogelijk? O, zeker wel! Dit is nog maar het begin. Volg mij op Instagram (klik!) voor meer bevindingen over licht in huis. En huur mij in voor persoonlijk advies via ‘contact’ (klik!)

Back To Top