Ga naar hoofdinhoud

De mooiste producten met webbing en de enige echte oorsprong

webbing als onmiskenbare jaren twintig trend

Het is al even aan de gang hoor, die webbing trend. In 2018 zagen we hem al van verre aankomen tijdens de internationale meubelbeurs in Milaan. Maar nu kun je er echt niet meer omheen. Webbing is terug, en door die naturele uitstraling en dat nostalgische tintje dat eraan kleeft, voorlopig een blijvertje. Dus is het hoog tijd voor een overzicht van de mooiste woonproducten voorzien van deze gevlochten rotan mat.

En (verrassing!) ik vond zelfs een paar interessante ‘Get the look for less’ voorbeelden. Koop een goedkope variant in plaats van het dure design. Of, beter nog, wissel ze af!

Webbing geschiedenis

Maar eerst een stukje achtergrond. Want webbing komt niet uit de lucht gevallen. Je leest veel dat webbing een trend was in de jaren ’80 die nu weer terug is. Dat klopt. Maar dat is wat kort door de bocht. Het gevlochten rotan is namelijk al veel vaker zo gewild geweest.

In het westen werd webbing al geïntroduceerd tijdens de hoogtijdagen van het Britse kolonialisme, vanaf de 18e eeuw. De Britten lieten in hun overzeese gebieden meubels maken met lokale producten. En vooral richting het oosten waren gevlochten matten van geschild rotan, webbing dus, daar een groot onderdeel van. Voordeel was dat het meubel luchtig en vooral ook licht bleef. Dat maakte verhuizen en doortrekken gemakkelijker. En als het warm is, is een stoel of bankje met doortochtende armleuningen of zitting toch prettig.

Art Nouveau

In Europa brak het gevlochten matwerk echt door dankzij Michael Thonet die er zijn nog altijd wereldberoemde caféstoel Nummer 14, in 1859 mee bekleedde. De stoel was oorspronkelijk bedoeld voor een Weens café maar werd met de opkomst van de Art Nouveau stijl vanaf 1890, steeds populairder. Met zijn sierlijke ontwerp en gebogen vormen en luchtige karakter paste de stoel perfect in deze stijl.

In 1930 werd webbing weer populair. Dit keer door Marcel Breuer die voor het eerst een stoel maakte met gebogen staalbuis. Logisch dat hij voor de bekleding dacht aan Thonet’s stoel, die immers de eerste stoel was met gebogen hout. Webbing dus! Met name deze buisframe stoel was in de jaren tachtig weer mateloos populair.

Tegenwoordig kan alles met webbing

Thonet

En nu is webbing dus weer terug. Logisch want het natuurlijke materiaal met die rustige naturel kleur past echt in iedere interieur stijl. Gecombineerd met zwart of donker hout voor dat art nouveau-Thonet gevoel of juist met licht of white washed hout voor een nieuwe, begin 21e -eeuwse, naturel look. En we gaan dit keer ook veel verder dan alleen die stoel. Tegenwoordig kan alles met webbing bekleed worden: Kastjes, doosjes, lampen, kamerschermen… Nou ja, kijk zelf maar.

Shop the look

Om te beginnen een paar voorbeelden van prijziger opties op links met betaalbaarder alternatieven op rechts. Shop the look for less!

 

Moet je kijken!

Maar er is meer. Deze webbing snoepjes kon ik jullie niet onthouden. Mis ook de DHZ tips niet onder de ‘i’ van de rol webbing.

 

En omdat ik er geen genoeg van kan krijgen nog meer van mijn favoriete webbing woonartikelen.

Meer informatie over trends van nu? Kijk eens naar de Teddy meubelen trend.

Hulp nodig bij het uitkiezen van de juiste meubels voor jouw huis? Ik help je graag. Klik hier voor meer info en hier voor vragen!

Trouwens: Ik maak altijd onafhankelijke keuzes voor producten. Wel ontvang ik soms een kleine aanbreng-commissie als je iets koopt via een van de links.

Back To Top