Ga naar hoofdinhoud

Doe het zelf boomstamtafeltjes

Yay! Ik heb iets ge-doe-het-zelfd! De bijzettafeltjes in de overkapping zijn een belachelijk eenvoudig projectje van mij zelf. Hier vertel ik je hoe ik deze boomstamtafeltjes maakte en waar je het hout ervoor vindt. En in de tutorial onderaan kun je ook nog eens zien hoe ik te werk ging! Ja, ja, het kan niet op…

In onze jaren ’70 tuin stonden een aantal bomen die te groot waren geworden en een twijfelachtige conditie hadden. Ze dreigden bij storm op het huis of op de auto’s in de straat te vallen. Er moesten twee gekapt worden. Een berk en een den-achtig iets.

Toen de tuinmannen met grof geschut kwamen kappen heb ik ze gevraagd om de stam van beide bomen in zo recht mogelijk stukken te zagen van verschillende hoogtes tussen de 30 en 45 centimeter. Dat is namelijk de perfecte boomstamtafeltjes-hoogte.

Tip: Hoe meer koffie en versnaperingen je aanbiedt hoe rechter deze niet-lullen-maar-kappen-heren neigen te zagen.

Let op die LED-kaarsen? Geen omkijken naar!

Verstandig

Die stukken stam heb ik vervolgens een paar maanden op hun zijkant buiten, maar droog, met rust gelaten. Geen idee of dat effect had maar het leek me verstandig.

Vervolgens heb ik bij de lokale DHZ-zaak deurstoppertjes gekocht. Vier per tafeltje. Ze kosten 20 cent per stuk. Da’s te overzien. En die heb ik er onder geschroefd. Zoals je hier kunt zien in de geweldige tutorial, onderaan, die ik in elkaar draaide voor jullie!

Voordeel van de stoppertjes is dat ze nu ook aan de onderkant kunnen luchten en er geen pissebedden gaan wonen. Ook kan het hout zo gelijkmatiger drogen. Nog een voordeel is dat je ze nu gemakkelijk kunt optillen en verschuiven.

Schors

Ik heb niets aan de schors gedaan. Ik vind ze mooi zo. We zien wel hoe lang het goed blijft. Ik denk overigens dat de schors van de den nooit een probleem zal zijn. Misschien die van de Berk wel omdat dat echt een dikke laag schors is. Ik wacht het af. Als er wat over te updaten valt laat ik het hier weten!

Algebra die ik het liefst maak!

Omdat ik ook nog wat smallere plakken had én ook wel een hoger tafeltje wilde heb ik er ook nog een met pootjes gefabriceerd. Ook appeltje, eitje, plakje cake! Ik kocht een zwarte Marius kruk voor €3,99 bij Ikea en een viertal langere schroeven dan die bijgeleverd werden, vond ik in nog ergens in de garage.

Vervolgens schroef je gewoon het onderstel van Marius onder je boomstam. (Je houdt de bovenkant van Marinus dus over. ) Gewoon gedaan met een schroefboormachine. Net als de deurstoppertjes. Voorboren of ander ingewikkeld gedoe is niet nodig.

De DHZ boomstam-tafeltjes komen uit eigen tuin! Duuuuuurzaam!

Waar vind je hout?

Maar goed, leuk en aardig natuurlijk als je geluk hebt met twee eigen bomen die om moeten. Maar wat nou als je die niet hebt? Hoe kom je dan een een boom voor boomstamtafeltjes?  Geen nood! Op marktplaats bieden veel mensen gratis op te halen boomstammen voor haardhout aan. Zie deze link maar eens. Er is er vast een in de buurt. Een ander optie is om in februari naar de Haardhoutdagen van Staatsbosbeheer te gaan. Hier vind je daar een filmpje over. Maar wie weet kun je via dit adres, Decoratietakken ook wel een bestelling doen voor wat bredere stammetjes. Alleen zijn die niet gratis. Tot slot kun je ook de plantsoenendienst in de buurt in de gaten houden. Laatst nog hebben die hier groot onderhoud gedaan aan de bomen in de buurt. Sommige afgezaagde takken waren dik zat voor een bijzettafeltje! 

Wil je tot slot weten hoe ik onze overkapping verder budget-proof heb ingericht? Dat lees je hier!

Geen zin in DHZ? Gewoon kopen kan ook!

Soms is instant gratification te verkiezen boven zelf maken. Nou dat kan ook! Kijk hier bijvoorbeeld eens tussen. Een mooie verzameling kant en klaar opties.

Gewoon kant en klaar kopen kan ook!
Back To Top