Ga naar hoofdinhoud

Drie oplossingen voor de woonkamer met de lange wand

drie oplossingen voor een lange wand in de woonkamer berber govaars woonproducties

Wat te doen met de lange wand in de woonkamer? Dat is een van de meest voorkomende interieur vragen. Het gaat dan meestal om een U-vormige woonkamer waarbij je in het midden van de kamer binnenstapt. Gevolg is een smal middenstuk met aan de ene kant de (eet)keuken en aan de andere kant de zithoek.

Niemandsland

Dat smalle middendeel in zo’n lange woonkamer is vaak behoorlijk groot maar het hoort nergens echt bij. Het is een stukje niemandsland.

Dit stuk kamer voelt snel als ruimteverspilling en dus zie je vaak dat er bijvoorbeeld veel verschillende kasten tegenaan gezet worden. Behalve het TV-meubel nog een kast (“want die hadden we al zolang”) en toen kwam er nog een erfstukje bij. En zo jongt het aan.

Een andere vaak gekozen oplossing is om in dat smalle deel een werkplek te maken. Vaak alleen maar om te ontdekken dat je er niet zo lekker werkt. Logisch, want je zit met je rug naar de ingang van de kamer en met je snuit tegen die blinde muur gedrukt en dat alles ook nog eens in het donkerste stukje van de kamer.

Maar niet getreurd: er zijn manieren om het smalle middendeel van je woonkamer tot een geheel te maken met de rest van je interieur. Ik maakte van mijn drie favoriete oplossingen een animatie. Klik op de filmpjes en kijk binnen!

  1. De keuken is reuze

Blaas op die keuken en trek ‘m de woonkamer in! Met de korte L-vorm erin maak je een duidelijke scheidslijn tussen de keuken en de woonkamer. En, heel fijn, meer dan de helft van de lange wand is nu keuken. In deze keuken liever geen bovenkastjes en, hoewel ik een strakke afzuigkap ook vind kunnen, is het ook fijn om de afzuiging in het aanrecht te verwerken. In dit geval is er tegen de binnenmuur zelfs nog ruimte voor een grote, kamer hoge kastenwand. Maar die kun je ook weglaten.

  1. Open en toch dicht

Wist je dat de dichte keuken weer in opmars is? Er is ook wel wat voor te zeggen. Vooral als er kinderen in het spel zijn. Die hangen prettig in de woonkamer terwijl je elkaar in de keuken ook nog kunt verstaan. Om zo maar een voordeel te noemen. Want een veel belangrijker voordeel is natuurlijk dat je zo een goed excuus hebt om van die prachtige zwart stalen deuren, functioneel in huis te halen! Hoera! Door de plaatsing van de stalen deuren meer naar voren of achteren te plaatsen geef je meer ruimte aan de woonkamer of de eethoek, net wat het beste bij jullie past.

  1. Leeeeeengte en eenheid

De simpelste oplossing van de drie is om met één lang gerekt meubel de twee delen van de woonkamer met elkaar te verbinden. Optisch is het nu één geheel. Bijkomend voordeel is dat de lage kast in de woonkamer als tv-meubel dient en in de keuken als zitbank voor bij de eettafel. Eventueel, kun je in het midden de kast nog verhogen tot werkblad hoogte en heb je alsnog die werkplek in de kamer. Maar een leuker idee is om er een speeltafel voor jonge kinderen van te maken. Trek er een paar lades onderuit en zet er een leuk krukje bij en klaar. Het speelgoed verdwijnt in de naastliggende lades.

In deze optie heb ik een maatwerk kast over de middenmuur bedacht, zodat de keuken ruimer kan worden. De kast is met 60 centimeter behoorlijk diep. Zo’n diepe kast zou heel massief en zwaar ogen in de kamer. Maar door slimme trucs is dat niet het geval. Klik de icoontjes voor meer informatie!

WIST JE DAT: DIE LANGE WOONKAMER? TYPISCHE NEDERLANDS… KLIK EN LEES MEER!

De woonkamer met lange wand ontstond op grote schaal in de jaren ’60 en ’70 tijdens de bouw van de typisch Nederlandse doorzonwoning.

Van deze huizen met de kenmerkende grote raampartij aan de voorkant zijn er destijds meer dan een miljoen gebouwd. Het grappige is dat niemand de doorzonwoning bedacht lijkt te hebben. Hij ontstond gewoon. En om de woningnood aan te pakken stampte de een na de andere projectontwikkelaar dezelfde soort woning uit de Hollandse klei.

Nog altijd worden er woningen gebouwd met woonkamers over de hele diepte van het huis (en dus een lange wand). Het zijn dan meestal rijtjeswoningen of twee-onder-een-kappers. Wist je trouwens dat meer dan de helft van de Nederlanders in een rijtjeshuis woont? En dat, dat uniek in de wereld is?

Wil je een van deze indelingsplannen op maat voor jouw kamer? Een persoonlijk meubelplan, of het boodschappenlijstje voor de meubels die ik in deze voorbeelden gebruikte?Voorkom misverstanden bij je verbouwing en geef de aannemer maattekeningen waarmee meteen duidelijk is wat jouw wensen zijn. Mail mij gerust. Dan kijken we hoe wij samen jouw lange muur kunnen tackelen. Of kijk eens naar deze optie.

Back To Top