Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam vuurtje stoken

Ik ben echt dol op haardvuur. Ik kan er altijd eindeloos mijmerend naar staren en word compleet zen bij een knappend haardvuurtje. Hoewel dat ook door de wijn kan komen die er voor mij onlosmakelijk bij hoort. Maar dat terzijde. Want onze open haard gaat er binnenkort aan! Echtgenoot heeft echt last van de rook. Hoewel ik volgens mij een meester stoker ben, heeft hij er toch echt last van. Daar komt bij dat de klep in het rookkanaal stuk is en niet meer te repareren, die staat nu altijd open. Niet erg duurzaam haardvuur. Dús hebben we nu een inzethaard besteld. Er komt glas voor de open haard. Dat heeft het voordeel dat die open verbinding met buiten eindelijk dicht is maar ook dat je veel efficiënter stookt en dat is dan weer fijn voor de buren en goed tegen fijnstof en zo. Duurzamer met een hoofdletter D dus. Enige is dat de verkoper me zuchtend aan keek toen ik, (ok, een beetje tegen beter weten in, maar stiekem toch hoopvol) vroeg of ik het vuur dan nog wel kan horen knisperen zo achter glas. Kon toch zijn dat ze daar een soort geluidsversterkend systeem op hadden bedacht? Ik zou daar een slimme rakker opzetten als ik inzethaard-maker  was! Nou goed, ik ben dus maar begonnen met oefenen om te genieten van haardvuur zonder geluid. Dat doen we zo lang met een hele serie stompkaarsen. Je ziet het, Elvis is net als ik, nog niet overtuigd. Misschien helpt een groter glas wijn?

Back To Top