skip to Main Content

Het belang van curb appeal

Onze voortuin is een ramp. Hij is als een crematorium op een industrieterrein. Maar nu ben ik het écht zat en gaat hij eraan. Het is tijd voor een stukje curb appeal! Daar ga ik namelijk ook nog eens rijk van worden…

Het belang van curb appeal wordt vooral in Amerika nooit onderschat. Het vertaalt, niet erg sexy, naar iets als ‘aantrekkelijkheid vanaf de stoep’. Het is een term die vaak door Amerikaanse makelaars gebruikt wordt.

Een mooie voortuin kan je 38.000 euro opleveren!

Een mooie (voor)tuin, zeggen zij, kan de waarde van je huis tussen de 5,5 en 12,7 procent doen stijgen! Het verschil zit hem in het soort tuin, de prijs van het huis en de locatie. Op een stulp van drie ton (momenteel de gemiddelde Nederlandse huizenprijs) is dat toch zo’n €16.500 tot €38.100 meer waarde.

Feng Shui

Maar ook als je niet wilt verkopen, zoals wij, is een beetje curb appeal belangrijk. Volgens de Chinese kunst van het plaatsen en inrichten, Feng Shui, zuigt een mooie voortuin welvaart en geluk het huis in. Ik zeg: Toch mooi meegenomen!

Dus ben ik toch maar eens voorzichtig gaan zoeken onderweg en op Pinterest naar tuininspiratie. Naar iets moois dat vanzelf blijft leven, groen is en niet zeurt om aandacht van in tuinhandschoenen gehulde groene vingers. Die heb ik namelijk niet. We begonnen al voorzichtig met het plaatsen van een vlaggenmast. Maar er was natuurlijk meer nodig. Op mijn Pinterest bord ‘Backyard dreams‘ zie je, tussen de bijvangst aan ideeën voor elders in de tuin door, de plannen langzaam ontstaan. Tegels met veel gras of ander groen ertussen, dat was het hoofdplan. Zoiets moest het worden.

Gelukkig kwam er een tuinarchitecte op ons (tuin)pad

Waar ik voor in huis dan onmiddellijk weet hoe dan te werk te gaan, mis ik dat talent voor buiten compleet. Gelukkig kwam er een tuinarchitecte op ons (tuin)pad. Een collega dus maar dan voor de andere kant van de gevel. Erg leuk om met iemand samen te werken die in wezen precies hetzelfde doet maar dan op een heel ander gebied.

Tapijttegels

Zo gruwelt zij bijvoorbeeld van het blokje vier meter hoge coniferen in een deel van de zij-tuin. Die schijnen dus compleet out of style te zijn. Ik zit na het gesprek met de tuinarchitecte steeds te bedenken wat het equivalent van coniferen in een huis zijn. Aan haar onderdrukte gruwel te meten denk ik dat ik haar vraag om de kamerbrede Heuga tapijttegels te laten liggen.

Ik ben dolblij met mijn tuinarchitecte, Madeleine Timmerman, die de tekening van onze tuin maakte. Ik herken ook helemaal hoeveel ze toevoegt. Aan mijn globale idee is niet veel veranderd maar wel het een en ander aan hoognodige realiteit en detaillering toegevoegd. Zo kun je niet parkeren op stenen die los tussen het groen liggen (wist ik veel). En met betontegels moet je dit dus niet doen. Die worden er maar knetter groen van (o, echt?). Ook voegde zij de ‘onderbrekingen’ van lage bakken vol groen toe. Om het oppervlak een beetje te breken en looproutes aan te geven. Ik versta dat soort taal, binnen het is niet anders.

Dit voorjaar gaan ze beginnen. Ik kan inmiddels niet wachten. Dág, crematorium en hello curb appeal! (plus 38.000 euro 😜)

Back To Top