Ga naar hoofdinhoud

Lichtstraat + zon = Nu niet meer te warm

Het is zomer en daar gaan we dus NIET over klagen. Alleen… die lichtstraat waar de zon zo op staat maakt onze keuken wel erg warm! Maar daar heb ik wat op gevonden. Een gouden tip die ik van een tuinder leerde. Het beschermt je interieur van direct zonlicht en houdt de boel in huis ook aanmerkelijk koeler.

Die fijne, spectaculaire lichtstraat die onze keuken 90 procent van het jaar zo schitterend in het licht zet, maakt een paar weken in de zomer de open woonkeuken ook wel behoorlijk warm. Bovendien schijnt de zon dan ook een groot deel van de dag op het aanrecht en als daar bijvoorbeeld een zak brood achter blijft, krijgt die het tijdelijk veel te warm. Jak!

Zonlicht op het aanrecht: hartje zomer niet altijd fijn…

Zonnescherm

Warmte en zon kun je het beste aan de buitenkant weren. Dus hadden we al eens een offerte opgevraagd voor een zonnescherm aan de buitenkant. Maar dan moest de elektra door de lichtstraat naar binnen en zou ik een kabeltje over het plafond naar een stopcontact hebben gehad. Absoluut geen optie. En al helemaal niet voor die enorme schrik-ba-ren-de prijs onderaan die offerte.

Warmte en zon kun je het beste aan de buitenkant weren.

Maar toen ik eens bij een tuinder een binnenkijker maakte kreeg ik de oplossing: een zonwerend kalklaagje. De man was hoog verbaasd dat ik geen idee had waar hij het over had. Tot ik zijn witgekalkte kas zag. Dat was wel een bekend beeld. Dat kun je dus gewoon online kopen, bij Bol.com.

Het werkt simpel. Je brengt een kalkachtig laagje aan op de buitenkant van de ramen en klaar. Dit houdt direct zonlicht buiten en daarmee wordt je interieur ook nog tegen UV-licht beschermd en doordat het zonlicht niet meer door maar óp dat glas valt scheelt dit echt duidelijk in de warmte in huis. Ook handig: Als het regent wordt het kalk weer min of meer transparant. Dus als het weer om slaat zit je nog steeds niet in een donker huis.

Filmpje

Het aanbrengen vergt wat oefening. Op het filmpje laat ik je zien hoe ik dat doe. (Bibberend en wankel die ladder op maar dat heb ik er handig uitgesneden hoor… Er zijn grenzen!) Het is vooral een truc om het er strak op te krijgen. Liefst zonder vegen. Zo ver ben ik bijna. Ik kan je de tip geven om niet korte strepen heen en weer te maken maar in hele banen over het hele raam te rollen.

Bibberend en wankel die ladder op maar dat heb ik er handig uitgesneden

Tips!

Ik dacht de witvast gewoon nauwelijks te verdunnen en dan in een laagje klaar te zijn… Nee dus. Het kalklaagje ging er heel streperig op en brokkelde bij de eerste regenbui al stukje bij beetje af.

Toch gewoon verdunnen in de verhouding die op de pot staat is het beste. Bovendien doe je dan gemakkelijk een paar jaar met zo’n potje. Want verpieteren doet het ook nog eens nooit.

Mislukt

 

Een jaar later dacht ik het aan te brengen met zo’n semiprofessionele plantenspuit. Dat leek mij streeploos werken. Maar het goedje bleek daar toch te dik voor en kwam ook wat liberaal op het schilderwerk en ik weet niet of dat wel bevorderlijk is. Maar het kwam de spuit ook nauwelijks uit, dus mislukt.               

Daarom zit er niets anders op dan de witvast te verdunnen en in drie laagjes aan te brengen. Het droogt knetter snel dus als je met het laatste raam klaar bent kun je alweer met het eerste beginnen. Al met al kost het mij een half uurtje witvasten.

Overigens blijkt in praktijk dat streperige witvast op het raam niets uitmaakt want wat blijkt: Niemand ziet het ooit! Kennelijk kijken mensen nauwelijks naar boven. Maar dat kan ook komen door onze geweldige keuken. Er is genoeg moois om naar te kijken ;)

Dat is dan ook weer goed voor het verfwerk!

Nou goed. En dan wordt het september en dan gaat het er weer af. Dat is ook zo gebeurd. Met een zacht schuursponsje. De eerste jaren gebruikte ik een glaskrabber. Maar dat blijkt helemaal niet nodig. Met een schuursponsje en een sopje haal je het er zo weer af.  Meteen een mooie reden dus om je lichtstraat en de kozijnen twee keer per jaar even goed schoon te maken. Das dan ook weer goed voor het verfwerk!

Nu maar hopen op een mooie, lange zomer. Ons huis kan het hebben!

Back To Top