Ga naar hoofdinhoud

De meest gemaakte fouten in de badkamer en hoe ze te voorkomen

Badkamer fouten en hoe ze te voorkomen een blog vol tips

Jottem, het is tijd voor een nieuwe badkamer. Maar waar moet je op letten? Hier lees je over de meest voorkomende fouten in de badkamer. En echt, ze komen zelfs in de mooiste badkamers voor. Hoe ze te voorkomen en wat je vooral wél moet doen: Het komt allemaal aan bod.

Ik heb voor jullie een gemiddelde Nederlandse badkamer, zoals je ze vaak in nieuwbouw vindt, drie keer ingericht. Een keer met de meest voorkomende badkamer design fouten en twee opties met hoe je dat kunt voorkomen.

Met stip op 1 staat bergruimte! Ik heb wel adviezen gegeven op een woonbeurs aan mensen met woonvragen. Een van de meest gestelde vragen was of ik een mooie oplossing wist voor flessen douche-fris, sponsen en shampoo in de nieuw geplaatste badkamer. Die stonden nu op de mooie tegelvloer slordig te wezen.

Bergruimte: Met stip op 1

Dat is dus meteen fout nummer 1. Bergruimte! Het lijkt alsof veel prachtige badkamers zijn gemaakt voor een boutique hotel. Waar je alleen te dealen hebt met op een vliegreis afgestemde flesjes en potjes. In een compacte toilettas. Maar in het dagelijks leven gebruiken we veel meer!

Kijk daarom altijd of het in de douche mogelijk is om een nis te bouwen. Bij een inloopdouche is dat al snel geen probleem. Vooral als je met een halfhoog wandje werkt waarin een nis gemakkelijk is weggewerkt.

Douche met nis voor shampoo.
Met een ingebouwde nis maak je ruimte voor shampoo en andere flessen.

Maar kijk verder dan je neus lang is. Je hebt meer bergruimte nodig in je badkamer. Voor handdoeken, tandenborstels, nagelschaartjes, make-up, scheerschuim, paracetamol, neusdruppels, crèmepjes, en laten we eerlijk zijn, ook crèmepjes-die-niet-hielpen-maar-nog-niet-op-zijn, nagellakjes-die-niet-meer-mooi-zijn-maar-wel-duur, haarclips (ook-die-kapotte-waarom-weet-je-ook-niet), luizen-shampoo-voor-als-die-weer-eens-op-school-toeslaan. Enzovoorts.

Dus, leuk hoor, zo’n mooie, minimalistische houten plank met een waskom. Maar…WAAR LAAT JE, JE SPULLEN? Kies daarom altijd voor een wastafelmeubel met lades. Liefst een dubbele wastafel met dus dubbele lades. Zorg ook voor ruimte om de wasbak heen waar je, je tandenborstel of je make up even neer kunt zetten als je ermee bezig bent. Zo’n prachtige langgerekte wasbak is inderdaad prachtig maar niet erg praktisch.

Badkamer ontwerp zo moet het dus niet.
Waar laat je, je spullen?

Tip! Kleine badkamer? Dan is het handig om te weten dat de gebruiksruimten van de douche en het bad prima met elkaar te combineren zijn. Ze kunnen dus

best pal naast elkaar staan. Daar hoef je geen (glazen) wand tussen te doen. Het bad mag nat worden van douchewater, het kan er immers tegen!

Dat vrijstaande bad is het nieuwe keukeneiland: Iedereen wil er een, vooral ook als het eigenlijk niet past.

Trends die niet passen

Zo fraai! Een vrijstaand ligbad met een losse kraan ernaast die zo uit de vloer omhoog rijst. Zucht, ik wil ‘m…! Maar het kan niet. Dat vrijstaande bad is het keukeneiland van de badkamer: Iedereen wil er een, vooral ook als het eigenlijk niet past.

Dan krijg je zo’n losstaande kraan in een hoek gepropt en daar komt dan een prachtig bad bij dat in dezelfde hoek is gepropt. Alweer: Je fles badschuim staat op de grond. Maar nog erger… Je bubbels en spetters stromen over de rand op de grond. Prima. Maar hoe maak je goed schoon om en achter zo’n in de hoek gepropt vrijstaand bad? Ga jij op je knieën in het lege bad zitten om met een micorvezeldoekje en een stok goed onder en achter het bad te komen? Nou, mij niet bellen! Of eigenlijk, bel mij maar wel, dan bedenken we samen een oplossing. Want die is er namelijk wel!

Tijd voor de regendouche?

De regendouche is geweldig. Maar, hier komt de buzz kill: gebruikt vaak ook extreem veel water. Water dat behoorlijk afkoelt voordat het vanaf die hoogte (hij hoort 30 centimeter boven je hoofd te hangen) op jouw lijf valt, waardoor je hem al snel warmer zet. En ook dat kost dus centen.  

Maar belangrijker: Lang niet alle woningen zijn voorzien van een ketel die zoveel hoeveelheden extra warmwater op de juiste druk tot in de badkamer kan brengen. Ga dat dus eerst na. Niet dat je straks in de lauwe motregen staat te douchen.

Houd er ook rekening mee dat het onmogelijk is lekker te regendouchen zonder dat je haar nat wordt. Neem daarom altijd een exemplaar waar ook een gewone douchekop bij opgehangen kan worden, waar je dus onder kunt staan zonder hem vast te hoeven houden. Dan heb je het beste van twee werelden!

Nog een douche tip: Probeer te allen tijde de douchcabine te vermijden! Waarom zou je, jezelf als sneeuwwitje opsluiten in een glazen kist? Nou ja, het is iets sneller warm doordat de stoom in de cabine blijft. Maar dat voordeel weegt wat mij betreft nooit op tegen de ruimtelijkheid die een inloop douche je badkamer geeft.

Tip! Besparen op tegels of watervast stucwerk? Kies boven de wastafel voor een zo groot mogelijke, wand

vullende spiegel. Dat is een stuk goedkoper. Bovendien geeft het een heel ruimtelijk effect.

Verlichting

Sta ook goed stil bij de (badkamerbestendige!) verlichting in je nieuwe huis-spa. Een lamp op het elektrapunt in het midden van het plafond is niet genoeg. Dat licht schijnt namelijk altijd van achteren en je ziet jezelf dus niet goed in de spiegel. Plaats daarom ook altijd licht tussen jezelf en de spiegel. Dat kan vanaf het plafond met (inbouw) spots, of door wandlampen aan weerszijde van de spiegel te plaatsen, of door een spiegel te kiezen met ingebouwd licht. Maar daarover later meer.

Met indirect en warm gekleurd (!) led-licht kun je, je badkamer een heel chic tintje geven. Indirect licht zie je schijnen, maar je ziet de lichtbron zelf niet. Denk bijvoorbeeld aan een led-strip bovenin de ‘shampoo-nis’ in de douche. Een led-strip onder het wastafelmeubel is ook mooi maar helemaal wauw daarbij is een laag in de wand geplaatste indirecte spot bij het toilet. Dit soort oriëntatieverlichting is ideaal als je ’s nachts naar het toilet moet en niet meteen vol in het licht wilt staan. Zorg dat je deze ‘sfeerverlichting’ op een aparte lichtschakelaar zet, zodat je ze onafhankelijk van de algemene verlichting aan kunt zetten.

Met zo’n chic voetlicht bij de toilet navigeer je ’s nacht ook gemakkelijk. De led-strip in de nis geeft nog meer licht.

Er zijn spiegels te koop met verlichting erin verwerkt. Je ziet ze vaak. Ze zijn vaak mooi en strak maar ik vind het licht vaak wel kil. Dat is handig als je wat verdwaalde gezichtsbeharing aan het opsporen bent maar minder relaxed als je onderuit in bad ligt.

Zoek bij voorkeur een spiegel waarin het licht dimbaar is of een Kelvin (kleurtemperatuur) heeft dat niet hoger gaat dan 2700. Voor die verdwaalde haren kun je dan gebruik maken van een apart op te hangen vergroot spiegel met fel licht. Ik schreef eens een ode aan de scheerspiegel met de beste voorbeelden. Vaak hebben ze niet eens een elektrapunt nodig omdat ze draadloos zijn! Tap of hover over de i-tjes voor meer informatie.

Tip! In een kleine hal en badkamer bespaar je veel ruimte met een schuifdeur. Die kan gemakkelijk in een wand wegrollen. Een schuivende ‘staldeur’, die voor de wand en

het gat van de deur langs loopt, is minder handig omdat die de badkamer niet goed afsluit en dat is wel aan te raden om de afzuiging van stoom optimaal te houden.  

Zwarte kranen, messing kranen wie gaat ermee naar de poetsdoek staren

Omdat ik het liefste ontwerpen maak die tijdloos zijn, ben ik heel voorzichtig met gekleurde kranen en dito douche-garnituur. Matzwart of messing-kleurige tinten zijn nu de bom. En echt, ook ik raak in katzwijm van zulks en kan er met liefde naar kijken. Maar aanraden zou ik het voor de gemiddelde badkamer niet. Vroeg of laat komt de verzadiging van die trend om de hoek kijken. Het begint al een beetje met de zwarte kranen en dito kozijnen. Je wordt er bij kans mee doodgegooid. Je wilt op zijn minst de komende 15 jaar toe met je nieuwe badkamer, maar dik voor die tijd zeggen je gasten dan: “O, jullie badkamer is duidelijk uit begin jaren twintig. Toen vonden we dat nog mooi.” Toch sneu. (Overigens mag je zulke gasten gerust zout in de koffie geven, waarna je ze vriendelijk wuivend de deur wijst. ;))

Nog een nadeel aan zwarte kranen en douches is dat het best wel een klusje is om ze mooi te houden. Iedere kalkdruppel is er namelijk onverbiddelijk op te zien!

Wil je toch graag die hippe messing, of matzwarte kleuren in je badkamer, doe dat dan niet in spijkervaste zaken maar in de accessoires. Een messing kleurige make-up spiegel bijvoorbeeld, bekertjes, een weegschaal Een messing wandlamp zou ik ook doen! Weliswaar spijkervast maar ook niet te moeilijk om te vervangen. Ik zocht de mooiste messing-kleurige en zwart metalen badkamer accessoires bij elkaar. Tap of hover over de i-tjes voor meer informatie.

TIP! Woon je met je gezin of ontvang je geregeld logees? Dan is het fijn om genoeg toiletten te hebben. Kies daarom, als het even kan, voor een toilet in de badkamer. Ook als er al een apart

toilet naast de badkamer is. Zo hou je niet overnachtende gasten buiten de badkamer en hoeft zelden iemand voor het toilet op zijn beurt te wachten.

Tegels en kleuren

Qua tegels speel ik liever met soorten tegels dan met kleuren. Bedenk dat je, je badkamer niet zomaar even restyled. Je wilt die tegels over 15 jaar nog mooi vinden. Heel trendy kleuren zijn daarom onverstandig.

Wit, zwart, alles daartussenin en aardse tinten zijn tijdlozer en zullen zelden je irritatiegrens passeren. Saaie kleuren? Wel als je het fout doet. Als je speelt met vormen, bijvoorbeeld door een hexagon tegel te combineren met een rechthoekige en glanzende tegels met matte af te wisselen maak je de saaiste tegels nog de moeite waard!

Ook altijd goed: Houtdecor. Tegels met een houtnerf en een niet te rode of te gele houtkleur, zijn super tijdloos. Ook een optie: Laat de wandtegel helemaal links liggen en kies een waterbestendig plaatmateriaal of een betonstuc of tadelakt.  

Zo moet het dus niet…

Hoe zo’n badkamer met alle missers er dan uit kan zien zie je hier. Deze badkamer is te donker maar vooral te rommelig. In alle drie de badkamers staan precies dezelfde hoeveelheid spullen. Alleen hier zie je ze ook… Nogal…

Tap of hover over de i-tjes voor meer informatie.

Hang lekker even de ramptoerist uit door rond te kijken in een badkamer vol missers. Klik of schuif met je vinger over deze 360-foto om rond te gluren. (Met een muis kun je ook omhoog en laag kijken.)

Maar hoe moet het dan wel?

Badkamer 1, met een lekker ruime inloopdouche, extra toilet en heel veel bergruimte.

Badkamer 2, want sja… veel mensen willen per se een bad. En vooral met kleine kinderen in huis, snap ik dat.

Heb je na het zien van deze badkamer missers en alle tips over hoe die te voorkomen, behoefte aan meer feedback over je eigen verbouwplannen en wil je alvast zien hoe het er uit komt te zien? Kijk dan eens hier of hier . Of mail mij over de mogelijkheden voor een plan op maat.

Trouwens: Ik maak altijd onafhankelijke keuzes voor producten. Wel ontvang ik soms een kleine aanbreng-commissie als je iets koopt via een van de links.

Back To Top