Ga naar hoofdinhoud

Over toen ik binnen keek in het huis van Monique en Jan des Bouvrie

Jan des Bouvrie, Monique des Bouvrie, Berber Govaars

Tijd voor een eerbetoon aan Jan des Bouvrie. Neerlands eerste echte interieurontwerper. Ik groeide groot op de kubusbank die hij voor Gelderland maakte en zijn grote doorbrak bleek. Mijn ouders waren fan!

Later kwam ik voor mijn werk bij de Woonkrant van De Telegraaf regelmatig met Jan in contact. We zaten een paar keer samen in jury’s en ik interviewde en consulteerde hem geregeld voor een leuke quote of een kekke mening. De laatste keer dat ik hem sprak was in december 2019. Een enorm leuke middag bij Jan en Monique aan het keukeneiland. Het kwam ter sprake hoe ik als kind hutten bouwde en dat ik daar paleizen van maakte door er een lamp in te zetten met een rood sjaaltje over de lichtbron voor nóg meer sfeer (en meer brandgevaar…)

Afscheid

Bij het afscheid kreeg ik van Jan een van zijn beroemde sigarendoosjes waar hij een boomhut op had geschetst. Hij liet zijn cigarillo doosjes altijd beplakken met een witte sticker zodat hij erop kon schetsen als hij inspiratie had. Ik ben er super trots op en heb het doosje in laten lijsten. Het staat te pronken in mijn interieur.

Voor mij is Jan des Bouvrie de stamvader van de Nederlandse interieurarchitectuur. Hij heeft generaties Nederlanders aan het mooi wonen gekregen. Des Bouvrie was in staat om high brow moeiteloos met low brow te combineren; Jan werkte voor de jetset en voor de Gamma. Hij is daar wel eens om beschimpt maar dat was onterecht. Jan des Bouvrie bezat simpelweg twee talenten die je niet vaak in een persoon verenigd ziet: creativiteit en zakelijkheid. Daar bovenop was hij ook nog eens een enorm vriendelijke en hartelijke man. Geen gesprek ging voorbij zonder dat hij jou ook persoonlijk had uitgevraagd. “Heb je kinderen? Hoe oud? Jongetjes of meisjes? Ga je wel eens met ze naar een museum? Doen hoor!”

Binnenkijker

Klik hier voor een goed leesbare versie van de reportage die ik maakte voor De Telegraaf in het huis van Monique en Jan des Bouvrie in Naarden. De fotografie van de binnenkijker is van René Bouwman.

Foto's van het huis van Jan des Bouvrie en een interview over de villa in Naarden.
Binnenkijken bij Monique en Jan des Bouvrie

Binnenkijken bij Jan des Bouvrie en Monique des Bouvrie.

Back To Top