skip to Main Content

Overkapping in de tuin als mega trend

Mag ik jullie voorstellen aan onze overkapping? Hij is dit jaar nieuw in ons gezin en nu al niet meer weg te denken. We zijn allemaal erg dankbaar en gelukkig met deze aanvulling van ons huis. We hebben alleen nog geen goeie naam voor hem gevonden. Want hoe noem je zo’n ding?

 

Veranda

Een overkapping klinkt als een carport (brrrr!). Een hut is ook een belediging. Net als schuur. Overdekt terras is weer zo’n mond vol. “Kom, dan gaan we zitten op het overdekte terras…” Het bekt gewoon niet. Dus doopte ik hem ‘De Veranda’. Wat hij volgens het architectonisch woordenboek natuurlijk niet is. Maar namen dekken wel vaker de lading niet. Onze Portugese Waterhond, Elvis, kan bijvoorbeeld ook niet zingen en is nog een meisje ook. Ik bedoel maar.

Vorig jaar gaven we er met zijn allen 1,4 miljard aan uit!

Overdekt terras

Hoe we hem ook willen noemen: De overkapping is een megatrend! Alleen al in ons korte straatje met 9 huishoudens zijn er dit jaar drie overkappingen gebouwd!

Ook in ’s avonds laat is de veranda super uitnodigend!

Cijfers

De Veranda ligt naast de vijver.

Precieze cijfers over de hoeveelheid overkappingen er in Nederland zijn bijgekomen zijn er niet. Maar opvallend is wel dat al in 2016 in de tuinbranche een enorme stijging was te zien in het segment ‘Groot onderhoud’. Het marktaandeel voor tuinhout en -afscheidingen groeide 8 procent en dat van tuinhuisjes en kassen zelfs met 12 procent. Vorig jaar groeide het marktsegment ‘Groot onderhoud’ nog eens met 6,7 procent en gaven we er met zijn allen 1,4 miljard aan uit!

Nou goed, het is dan ook niet moeilijk om aan een overkapping te komen. Veel merken bieden zelf-bouw paketten aan die je gemakkelijk in modules redelijk op maat kunt maken maar bij mij in de buurt zag ik dit voorjaar al vier handige Harries zelf aan het bouwen slaan, zonder bouwpakket.

Vergunning nodig?

Ook gemakkelijk: Een vergunning is eigenlijk nooit nodig. Dat kun je voor de zekerheid wel even checken bij het Omgevingsloket online. Maar hier lees je alvast de regels.

 

Er moest een boom gekapt in onze tuin.

En als dat moois dan een keer goed en wel gebouwd is komt het leukste: De inrichting! Al jaren was ik droomplaatjes aan het verzamelen met ideeën voor de fijnste buitenkamer die er bestaat. Ik heb niet alles kunnen toepassen, zoals je kunt zien op mijn Pinterest bord voor Backyard Dreams, maar een heel end kwam ik wel. Over de inrichting van de veranda lees je deze blog en over de boomstamtafeltjes die ik maakte lees hier!

Elvis op de veranda...
Elvis op de veranda…
Back To Top