skip to Main Content

Trend watching in Milaan

Overzicht Milaan trends

Meubels, kunst, design, kleur, accessoires, stoffen, materiaal, stoelen, kasten, banken, nog meer banken en nog meer stoelen… Milaan staat er tijdens de jaarlijkse internationale meubelbeurs, de designweek van Milaan, vol van. De stad in Noord Italië wordt ieder jaar weer overlopen met design en liefhebbers daarvan. En ik ben daar een van.

Ieder jaar weer kom ik thuis met een hoofd dat overloopt van de inspiratie en met een Iphone die met, pak ‘m beet, 500 nieuwe foto’s zo wat uit zijn voegen barst terwijl de stappenteller gemakkelijk de 12 kilometer per dag aan tikte. Slenterend doorstaan he? Da’s pittig hoor!!

Milaan overlopen

En druk dat het er is! Er kwamen dit jaar, in die kleine week, maar liefst 434.509 mensen uit 188 landen naar het belachelijk grote beursterrein. Dat was 26 procent meer dan het jaar ervoor! En dan hebben we het nog niet eens over de stad, waar ook ontzettend veel niet te missen trends worden vertoond. Veel mensen slaan die hele beurs aan de rand van de stad gewoon over en bezoeken alleen de presentaties in en om het centrum.

Trends op straat

Je kan gerust zeggen dat de laatste woontrends tijdens de designweek in Milaan op straat liggen. Hele winkelpanden en delen van winkelstraten worden leeggeruimd en verhuurd aan exposanten. Die worden trouwens allang niet meer alleen maar gevuld met meubels. Veel merken van lifestyle producten willen een graantje meepikken van al die aandacht van ‘influencers’ die zich massaal komen vergapen. Automerken als Mini bijvoorbeeld. En kledingmerk COS (het duurdere zusje van H&M) wist vorig jaar tijdens de internationale meubelbeurs zelfs zoveel aandacht te krijgen dat hun presentatie van met rook gevulde zeepbellen, overlopen werd. Je kon er alleen nog in op afspraak. Gelukkig hebben we de video nog!

Waar gaat het over?

Als broodnuchtere Noordhollandse vraag ik me dat soms wel een beetje af bij het doorkruizen van die mooi oud geworden stad tijdens de designweek. Sommige presentaties zijn schitterend om te zien, vaak ronduit kunst te noemen, maar hoe richt je er een huis mee in? Daar ging het toch eigenlijk om tijdens de meubelbeurs? De presentatie bijvoorbeeld van de Royal Danish School of Architecture and Design was prachtig om te zien (zie foto onderaan). Het ging over voedsel verspilling en het visueel maken daarvan. Nou gelukt! Maar… ehm… en nu?

Presentatie Design School
Foto: BGWPRO

Concrete trends

Gelukkig levert zo’n bezoek ook echt een indruk van concrete trends op. Soms zijn het meer thema’s. Zo zagen we in 2012 in Milaan de trend van stolpen en opgezette insecten en dieren de kop opsteken. Als je goed oplette zag je dat veel presentaties die sfeer opzochten. Alsof ze een biologie practicum lokaal uit 1920 leeg hadden geroofd. De botanische trend is daar een logisch vervolg op. De kunst is dus om dat soort dingen vroeg op te pikken en ook te begrijpen hoe zo’n trend zich dus kan door ontwikkelen. Maar ook op productniveau kun je veel zien gebeuren. Dat is wat concreter want dat gaat over de meubels die je de komende tijd in de winkels kunt verwachten. Maar daarover later meer. (Flauw he?)

 

 

 

 

Back To Top