skip to Main Content

Video: Hoe Sedum onze voortuin eindelijk groen maakte

Hoera, de voortuin is af! En wát een verschil! We zijn er dolblij mee. We parkeren nu op gras en de hele voortuin ligt vol met sedum en ja, daar lopen we ook over. Kan dat wel? Vraagt het niet enorm veel onderhoud? Is het ook praktisch? Wordt het niet saai?

 

In mijn blog over ‘geld verdienen met je voortuin’ heb ik al een beetje uitgelegd hoe erg het gesteld was met die van ons. Er waren meerdere problemen. Vooral aan de zijkant van de voortuin lag ons gazon in de halfschaduw. Het was dus ook geen gazon meer. Een slordige doorn in het oog. In de rest van de voortuin lag grijs split en stond hier en daar een conifeer.

 Onze tuinarchitecte Madeleine Timmerman, wist de juiste oplossing.

Logisch dus dat we verlangden naar GROEN! Ik droomde van een groene voortuin die over zou lopen in de zijtuin. Maar met gras kon dat dus niet. Onze tuinarchitecte Madeleine Timmerman, wist de juiste oplossing: Sedum.

Bloei verrassingen

Sedum blijkt voor ons de ideale bodembedekker. Het zijn vetachtige plantjes die tot de familie van de Crassulaceae behoren, een groep waar wel 500 soorten binnen vallen. Het is wintergroen en komt in een mix van soorten die op verschillende momenten bloeien of verkleuren. Ik heb nog geen idee welke verrassingen onze Sedum mix voor ons in petto heeft. Daar gaan we het komende jaar eens goed van genieten. Wat een heerlijk vooruitzicht.

Tekst gaat verder onder video

Sedum is een walhalla voor hommels, vlinders en bijen.

Ook leuk: Sedum vraagt een minimale hoeveelheid onderhoud. Als de mat een keer goed is dichtgegroeid heeft onkruid er bijna geen vat meer op. Het groeit eigenlijk overal, in de zon maar ook in de halfschaduw en kan heel goed tegen droogte. Bovendien is het een walhalla voor hommels, vlinders en bijen. Halleluja voor Sedum dus!

Een detail foto van het Sedum in de voortuin. Kijk, het bloeit zelfs al een beetje met gele bloemetjes!

Beloopbaar

O, en alsof dat nog niet alles is: Je er ook gewoon op lopen. Maar op stukken die heel vaak belopen worden kun je beter toch een pad aanleggen.

Wij deden dat in de vorm van staptegels van natuursteen, gelegd met grote voegen die gevuld zijn met Sedum. De flagstones die wij kozen, de ‘blue plaques’, om precies te zijn, was ideaal omdat die er ook is in groot formaat is (tot 60 centimeter). In deze steen zit af en toe ook een roestbruine ader en dat past geweldig bij de cortonstaal plantenbakken die hoogte in de tuin brengen.

Groene oprit

Op de oprit voor de garage moesten we wat anders verzinnen. Want zowel Sedum als flagstones zijn niet geschikt om op te parkeren. Ik zocht en vond mooie, moderne grastegels. Dat zijn betontegels met grote openingen waar gras tussen kan groeien. Ik koos een soort met ‘rondjes en achtjes’

De grastegels op de oprit met rondjes en achtjes. Leuk he?

Eigenlijk zie je die rondjes en achtjes alleen als je erop staat. Vanaf de zijkant is het gewoon een grasmat. De tuinmannen die al dit moois hebben aangelegd zijn van Ter Meulen Tuin Style uit Heemskerk. En vooral de oprit bleek een uitdaging in de aanleg. Zie maar eens graszoden in oneindig veel rondjes en achtjes te snijden. Maar het is gelukt en het ziet er geweldig uit!

Hoe het gras zich gaat houden op een punt waar we dagelijks in en uit de garage komen met fietsen… Dat moet nog blijken. Maar vooralsnog gaat het goed.

Ook zo’n fijn detail, we hebben spots op drie van de bomen in de voortuin.

Waar blijft Google streetview?!

Ondertussen genieten wij ons dol van de voortuin. De houten luxaflex in de keuken stonden nooit zo open als nu. Nu maar hopen dat Google Streetview snel weer eens langs komt want dan hoef ik me ook digitaal niet meer voor het aangezicht van ons huis te generen.

Op mijn Instagram pagina vind je onder de Hoogtepunten met het kopje ‘Project Tuin’ een fotoverslag van het aanleggen van onze voortuin. Hier is goed te zien wat een enorm project het was en hoe Ter Meulen Tuin Style de voortuin heeft aangelegd. In deze video een paar mooie voor en na foto’s die ook op Instagram Stories verschenen. 

Back To Top