Ga naar hoofdinhoud

Geen zithoek zonder vloerkleed!

Een zithoek zonder karpet is geen zithoek maar een verzameling bij elkaar geplaatste meubeltjes. Jep, ik ben streng in de vloerkleden-leer: Geen zithoek zonder vloerkleed! Wil je weten waarom jouw oerbrein daar zelfs om vraagt? Hoe je een vloerkleed goed toepast? En hoe je achterhaald welke maat het karpet in jouw zithoek moet zijn? Lees door en je weet alles!

In maar één van de bijna 300 binnenkijkers die ik voor De Telegraaf maakte was ik onder de indruk van een zithoek zonder vloerkleed. Daar hadden de bewoners van een omgebouwde boerderij de houten vloer onder de zithoek onderbroken voor oude klinkers. Een mooie oplossing, maar wel koud aan je voeten… Dus uiteindelijk zou ik dat tóch niet aanraden.

Maar waarom moet dat dan zo nodig zo’n vloerkleed?

Een goed gekozen vloerkleed is een razendsnelle manier om je kamer een duidelijke indeling te geven. Je bouwt op het kleed als het ware een overzichtelijke zone, een mini territorium. En ons oerbrein maakt dat we ons instinctief prettiger voelen in zo’n overzichtelijke zone. Gelukkiger en productiever zelfs. Ja, heus dit is echt onderzocht.

Mijn woonkamer zonder kleed: De meubels hangen als los zand bij elkaar…

Als je het een keer ziet, kun je het niet meer ontzien: Zonder een karpet lijken je bank, fauteuils en salontafel(tjes) allemaal een eigen kant op te dobberen in de zee die je woonkamer heet. Zet ze op een kleed en ze horen in een klap, als een eiland, bij elkaar.

Mijn fool-proof stelregel

Maar kies je vloerkleed wel met de juiste maat. Niet te groot maar vooral niet te klein. Dat klinkt als een tip waar je niets aan hebt. Maar ik heb een handige, fool-proof stelregel voor je.

Hoe groot je rechthoekige kleed moet zijn bereken je zo: Zet de voorpoten van je bank altijd ruim op het kleed en laat hem aan weerszijde van de bank zo’n 20 centimeter doorlopen. Ook andere zitmeubelen staan het best helemaal, of in ieder geval ruim met de voorpoten op het kleed.

Jammer, maar deze variant van het Dutchbone Ishank kleed (170×260) is hier te klein! Gelukkig is hij er ook groter…

Als je dit doet kom je niet altijd uit op een standaard-vloerkleden-maat. Kies in dat geval liever voor de maat groter dan de kleinere. Want als je kleed te iel is, lijkt je hele zithoek en dus de woonkamer iel.

Er zijn meer mogelijkheden om tot een passend kleed te komen als de standaardmaten geen uitkomst bieden. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende kleden met elkaar combineren. Vooral met de laagpolige dunne vloerkleden die je tegenwoordig veel ziet kan dat prima. Laat ze een beetje over elkaar heen vallen, als een mooie lappendeken.

Je kunt ook twee kleden combineren. Zoals hier met twee kleden van Made.com. Vooraan de Zambo (160×230) en de zwartwitte Masali (200×300).

Er zijn ook vloerkleden met een laag geweven rand aan de zijkant. Die zijn ook ideaal met in combinaties te gebruiken. Simpelweg door het volgende kleed op de lage rand te leggen verbind je ze aan elkaar. Met een antislip mat onder het geheel voorkom je dat de kleden van elkaar wegglijden.

Een andere oplossing die ik graag toepas is een vloerkleed op maat te laten maken van een mooi stuk kamerbreed tapijt. Dat kan bij een goede woningstoffeerder maar zelfs bij de Kwantum.

Budget tip: Vooral van een shaggy tapijt kun je heel goed een op maat gemaakt kleed laten maken.

Kies liefst voor de afwerking ‘volume karpet’. Daarbij worden de randen omgeslagen en verlijmd. Het hoogteverschil dat daardoor ontstaat wordt opgevuld met een vol, antislip ondertapijt. Dit geeft je kleed een volumineuze, luxe uitstraling.

De uitzonderingen: bijzondere vormen

Maar, opgepast er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Je ziet tegenwoordig ook veel vloerkleden met bijzondere vormen. Het ronde kleed is er bijvoorbeeld al een tijd en erg populair. En, nu komt de uitzondering: Een rond kleed heeft de super power om alles wat er omheen staat met elkaar te verbinden. Die hoeft dus niet per se tot onder de voorpoten van je meubels te lopen. Maar kies ook deze nooit te iel! Al je meubels moeten er vlak naast kunnen staan en het is mooi om je grootste meubel, de bank er een tikje onder te leggen.

Een kleiner rond kleed staat mooi onder een apart staande stoel, denk aan een een leeshoekje. Zoals hier onder mijn Eames lounge stoel.

Een kleiner rond kleed, zoals deze dit ronde Gradient kleed van HK-Living, is ideaal voor onder een leeshoekje.

Vooral in een heel grote ruimte of een kamer die hol klinkt en wel wat sfeer kan gebruiken is het ook een goed idee om een vloerkleed onder de eettafel te leggen. Zorg dan dat het kleed zo’n 60 centimeter groter is dan de tafel. Dan passen de stoelen er altijd goed op. Anders krijg je gedoe bij het aanschuiven aan de tafel omdat de stoelpoten achter het kleed blijven haken. Onder een tafel is een dunner kleed daarom sowieso gemakkelijker.

Hulp nodig bij het indelen van je woning? En geen zin om met kranten en plakband te gaan doe-het-zelven? Ik kan helpen! Kijk hier wat er mogelijk is. Ik kan jouw zithoek fotorealistisch in beeld brengen met een eindeloze hoeveelheid vloerkleed opties. Eerst zien dan pas kopen. Fijn toch?

Back To Top