Ga naar hoofdinhoud

Trend alert: De tulpenvaas is terug! En er is er voor iedere stijl wel een te vinden

Ik heb het al eens eerder gezegd… ik heb stiekem een hekel aan bossen bloemen. Maar ik ben gewoon bloem-onhandig. Geef mij zo’n boeket en één keer ontdaan van dat verrekte elastiekje staat er in mijn vaas ineens een in elkaar gezakte hoop groen. Daarom ben ik ook zo blij me deze trend: De tulpenvaas is weer terug! Elastiekjes verboden, yes!

Dat de tulpenvaas weer hip is, is logisch. Hij past helemaal in de tijdsgeest waarin we aandacht willen geven aan het kleine en in deze vaas krijgt iedere individuele bloem een hoofdrol! Ik dook even in de geschiedenis van deze trend en zocht de mooiste bij elkaar. Onderop staan ze op een rij. Welke tulpenvaas is jouw favoriet?

Doe-het-(not)-zelf

De tulpenvazen die je nu in veel collecties ziet verschijnen is eigenlijk een zomerse versie op de herfst variant die we al een paar jaar zagen. Je weet wel, die trend waarbij je mooie pluimen gras stuk voor stuk in een eigen blokje klei prikt. Zo mooi! Hoewel vooral bij anderen. Want het is zo’n perfect doe-het-zelf klusje waar je al drie keer de grassen voor hebt verzameld maar nooit aan toe kwam. Althans, zo gaat dat bij mij. Zucht.

Maar goed, het was even leuk om in de geschiedenis van de tulpenvaas te duiken want dan zie je maar weer eens dat de geschiedenis zich echt blijft herhalen. In de 17-de eeuw waren er al hele grote influencers en mensen die groots in bitcoin-achtige bubbels stapten.

Influencer Mary Stuart

De bitcoin was tussen 1634 en 1637 een tulpenbol en die influencer was de Engelse Mary Stuart, dochter van de hertog van York die als Maria II op haar 15-de trouwde met onze Hollandse koning-stadhouder Willem III, in 1677.

Toen waren tulpen ineens letterlijk goud waard.

En zij was het die de tulpenvaas heeft uitgevonden. Het is dus niet waar dat deze bloemenpiramides stammen uit de tijd van de tulpenmanie, want dat was dik 40 jaar daarvoor. Toen waren tulpen ineens letterlijk goud waard. Het begon met een trend onder dames aan het Franse hof om tijdens een bal een tulp als sieraad te dragen, zo in hun decolleté gestoken. Ze tikten daar gerust honderden guldens voor af. Dat zag er dus uit als goede handel.

Tulp? Koop een grachtenpand!

Op een gegeven moment werd er gespeculeerd op de bloemkleur die uit de bol zou komen en was het end zoek. Je kon in Amsterdam een gloednieuw grachtenpand kopen met 1 tulpenbol. Dat riekt naar een hype en dat was het ook. In 1637 stortte de tulpenhandel als een kaartenhuis in elkaar.

Idee: Bloemen in huis!

Neemt niet weg dat tulpen geliefd bleven maar gewoon weer als bloem. In de tuin. Maar daar wist Mary Stewart wat leukers mee. Ze liet bij Delftse plateelbakkers tulpenvaas na tulpenvaas maken. Verse bloemen in huis halen! Dat was helemaal en vogue. En steeds meer mensen wilden ook zo’n bijzondere vaas. Pas toen ze in 1694 overleed liep de vraag naar tulpenvazen sterk terug. De trend verdween met de influencer. Best sneu.

Maar, het ging nooit lang slecht met de populariteit van de tulpenvaas. De bloemenpiramide is al heel vaak in en uit de mode geraakt. En vast vooral omarmd door mensen als ik. Die niets van een boeket overhouden zodra dat duffe elastiekje eraf is. In deze vazen steek je een paar heel bijzondere bloemen of mooie grassen of zelfs helemaal niets, want zelfs leeg zijn ze mooi!

Welke vind jij de mooiste?

Meer informatie over trends van nu? Kijk eens naar de Teddy meubelen trend of de Webbing trend, krijg ik ook nog lang geen genoeg van!

Hulp nodig bij het uitkiezen van de juiste meubels voor jouw huis? Ik help je graag. Klik hier voor meer info en hier voor vragen!

Trouwens: Ik maak altijd onafhankelijke keuzes voor producten. Wel ontvang ik soms een kleine aanbreng-commissie als je iets koopt via een van de links.

Back To Top